
Nie trzeba się głodzić, wystaczy sięgnąć po witaminę?
30 marca 2018, 10:05Naukowcy z Uniwersytetu Kolorado w Boulder wykazali, że gdy ludzie zażywają codziennie formę witaminy B3, rybozyd nikotynamidu (ang. nicotinamide riboside, NR), symuluje to ograniczanie kalorii.

Wg Brazylijczyków, ponad 3 filiżanki kawy dziennie są dobre dla serca (niepalących)
29 marca 2018, 11:25Osoby, które wypijają ponad 3 filiżanki kawy dziennie, są mniej zagrożone miażdżycą i zawałem serca.

Dieta uboga w metioninę sprzyja powstawaniu nowych naczyń w mięśniach szkieletowych
23 marca 2018, 11:41Dieta uboga w metioninę wyzwala u myszy powstawanie nowych naczyń (angiogenezę) w mięśniach szkieletowych.

Odkryto liczący 7000 lat przykład jednego z najstarszych proto-pism
21 lutego 2018, 11:19Bułgarscy archeolodzy znaleźli fragment ceramicznego naczynia, na których widnieją inskrypcje zapisane symbolami Vinca. Symbole te to najprawdopodobniej jeden z najstarszych systemów proto-pisma. Odkrycia wspomnianego fragmentu dokonano w październiku ubiegłego roku, a wiek zabytku oceniono na VI tysiąclecie przed Chrystusem.

Nanoroboty DNA namierzają i niszczą guzy, odcinając im dopływ krwi
13 lutego 2018, 12:18Amerykańsko-chiński zespół poczynił znaczne postępy w leczeniu nowotworów za pomocą nanorobotów. Udało się je tak zaprogramować, że odcinając dopływ krwi, doprowadziły do obkurczenia guzów.

Zaciskanie nosa i ust podczas kichania to zły pomysł
16 stycznia 2018, 12:27Zaciskanie podczas kichania nozdrzy i ust może nie być dobrym pomysłem - ostrzegają autorzy publikacji z BMJ Case Reports. Opisali oni przypadek 34-latka, który doprowadził w ten sposób do pęknięcia tylnej ściany gardła.

Sprzyjając tworzeniu dużych bąbelków, jednorazowe kubki psują smak szampana
6 grudnia 2017, 06:19Choć dla niektórych brzmi to jak truizm, dopiero ostatnio badania potwierdziły, że jednorazowe kubeczki negatywnie wpływają na smak szampana. Okazuje się bowiem, że tworzące się w nich bąbelki dłużej przywierają do ścian naczynia i osiągają większe rozmiary. Tymczasem wielkość bąbelków stanowi ważną miarę jakości win musujących, w tym szampana.

Bakterie mikrobiomu mogą chronić przed nadciśnieniem
20 listopada 2017, 12:56Pewien szczep bakterii jelitowych może chronić przed wywołaniem przez sól reakcji zapalnej prowadzącej do nadciśnienia.

Powściąganie przez rozpraszanie
16 listopada 2017, 11:41Podane w kroplówce polimerowe nanocząstki mogą rozpraszać układ odpornościowy, dzięki czemu nie rozwija się nadmierny stan zapalny.

Lipidy bakteryjne przyczyniają się do miażdżycy?
2 listopada 2017, 11:17Ludzie, którzy jedzą dużo pokarmów będących źródłem tłuszczu, np. masła, nie zawsze zapadają na choroby sercowo-naczyniowe. Naukowcy z Uniwersytetu Connecticut sądzą, że udało im się częściowo wyjaśnić tę zagadkę. Podczas analizy blaszek miażdżycowych pobranych od pacjentów z Hartford Hospital znaleziono bowiem lipidy z sygnaturą nieprzypominającą zwierzęcej. Zamiast tego okazało się, że lipidy pochodzą od pewnej grupy bakterii.